Да сме здрави и засмени с мартенички бели и червени!

На първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции – закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Класическата мартеница представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червеното символизира кръвта и живота, а бялото – чистота и щастието.
През последната седмица на месец февруари в слънчевото ни училище темата за уникалната българска 1-во мартенска традиция беше широко обсъждана във всички класове. Малките ученици разказваха легендите за мартеницата, свързани с българската история и хан Аспарух и изработиха поздравителни картички за празника. Учениците от 5 до 12 клас задълбочиха знанията си по темата, както със запознаване с историята на празника, така и чрез създаване на оригинални мартеници от естествени материали. Създадените изделия бяха експонирани в изложба във фоайето на училището.
Клуб „Мога повече“, сформиран по проект „Образование за утрешния ден“ се представи с тематично табло. Участниците в него, ученици от 4 клас, сътвориха компютърна поздравителна картичка с текст за празника, пожелания и вмъкнато тематично изображение.
Изделията, сътворени в  работилничката за мартеници украсиха табло, с което участвахме в изложбата, организирана от Читалището в гр. Болярово.
Традицията гласи също, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова на 1 март всички ученици и учители се окичваха с мартеници и пожелания за здраве, успехи, щастливи дни.