На многая лета, училище!

Нашето училище отново чества своя Патронен празник. Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 170 години! Училище обновяващо материалната си база, динамично развиващо се, предлагащо възможности за професионално образование на учениците. Това е днес СУ „Д-р Петър Берон“.
Празника уважиха кметът на общината Христо Христов, председателят на Общинския съвет Атанас Дженков, секретарят Мария Чанева, общински съветници, г-н Йовчев – от Център за професионално обучение гр. Ямбол, много родители и граждани – бивши възпитаници на боляровското училище.
През 1852-ра година будни и родолюбиви жители на Пашакьой, днешният град Болярово, поставят тук началото на образованието на роден език, като започват да преподават на български. На 31 март 1935 г. учителският съвет взема решение училището да носи името на д-р Петър Берон – първият български енциклопедист. Това сподели директорът госпожа Дора Карагьозова в приветствието си към присъстващите в залата на читалище „Възраждане – 1912“. Изрази благодарност към общинското ръководство за подкрепата, към всички учители, служители, ученици, вписали имената си и отдали сърцата си, за да го има и днес училището, към всички, които и днес продължават да пишат историята.
С поздравително слово към всички се обърна и кметът на общината Христо Христов. „Бъдете силни, ученолюбиви и следвайте мечтите си! Пазете светлите традиции на родното училище, почитайте всеотдайността на своите учители!“, пожела кметът на учениците. Той използва повода да поздрави ръководството на училището за усърдието, което положи, да се въведе професионалното образование и курсове в Община Болярово.
Поздравителен адрес изпрати и Васил Гаджуров, дългогодишен директор на СУ „Д-р Петър Берон“.
Празникът продължи с богата и разнообразна празнична програма. Близо два часа публиката се радва на изпълненията на учениците. След мажоретен танц на ученици от 5 до 7 клас с ръководител Дора Карагьозова, ученици от 7 клас с ръководител Събина Тодорова представиха презентация за живота и делото на бележития българин – патрон на училището. С тематичен рецитал, ученици от 4 до 10 клас, с ръководител София Минева, славиха делото на д-р Петър Берон. Учениците от начален етап на обучение с ръководители Златка Ламбова, Велина Вачева, Мария Тодорова и Дянка Андонова се представиха с песента „Обич“ и танците „Шоколад“, „Жълтия танц“ и „Направи малко шум“. Денислава Иванова от 1 клас зарадва публиката с изпълнение на две народни песни, а ученици от 5 до 7 клас с ръководител Дора Карагьозова изпълниха народен танц. Сформираният клуб „Театрално ателие“ с ръководител Милена Манолова се представи с театралните сюжети „Ромео и Жулиета“, „Душата на учителя“ и „Нашият свят“. Артистичните си умения изявиха и ученици от 6 клас с ръководител Славка Минчева със сценката „Мързеливият племенник“. Група „Звънче“ с ръководител Нели Христова пяха популярни песни, а ученици от 5 до 9 клас с ръководител Любослав Ценов се представиха с танците „Аморе“ и „Лока-лока“.
Нека постигнатото ни дава удовлетворение и гордост и да ни вдъхновява да продължаваме напред.
На многая лета, Училище !