Възпитаваме родолюбци

Беседа на тема „Защо съм горд, че съм от Болярово“ се проведе днес в 110-годишното Народно читалище „Възраждане-1912 г.“ с ученици от СУ „Д-р Петър Берон“. Инициативата, посветена на празника на Болярово, е част от дейностите по проект на учебното заведение, финансиран от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“. С отпуснатите средства бяха закупени нови книги, необходими за образователния процес на учениците, както и оборудване за изцяло нов кът за четене в училището. Паралелно с това се предвиждат литературни беседи, кампании по съвместно четене, състезания по краснопис и др. Занятия се провеждат и в библиотеката на НЧ „Възраждане-1912“ с цел децата да припознаят библиотеката като институция в града и да се събуди интереса им към книгите.
С презентация днес преподавателката Милена Манолова разказа на учениците любопитни факти за града и общината. Христо Димитров разказа на връстниците си историята, която чу от Султанка Николова в храм „Свети вмчк Димитър“ по време на инициативата за обновяването на надгробните паметници на едни от народните будители на Болярово. Иконата е била открадната от църковния храм, много млади хора започнали да боледуват и умират. Тогава легендарната врачка Ванга казала, че, само възстановяването на иконата ще спаси Болярово. Така хората събрали пари и преди 11 години успяли да поръчат новата икона на свети Димитър, която всяка година предвожда традиционното литийно шествие на Димитровден в Болярово.
За знаменитите личности и издаването на книгата „100 причини да се гордеем, че сме от Болярово“, разказа преподавателката София Минева. Сред имената на Стефан Караджа, д-р Атанас Кехайов, футболиста Ангел Червенков, тя спомена и художничката Елза Гоева. Тя е родена тук в Болярово, живяла е в града само до 2-годишна възраст, но никога не заличава името на родното си място от биографията си. Миналата година дари на НЧ „Възраждане-1912“ своя картина, която днес учениците имаха възможност да видят.
Директорката на училището Дора Карагьозова пък разказа как е открила странен камък в двора на бабината си къща в Шарково – ордерен паметник от римо-йонийския период, който сега е в Етнографския музей в Елхово.
Учениците на СУ „Д-р Петър Берон“ бяха първите жители на Болярово, които разгледаха новата музейна сбирка с археологически находки от „Малкото кале“ край село Воден.