Празникът на нашето училище- патриотичен, колоритен, динамичен

Ежегодно 21 март е вълнуваща, празнична дата не само за учениците и учителите на СУ“Д-р Петър Берон“, но и  за всички жители на град Болярово и общината. Тази година празникът бе честван с поредица от разнообразни мероприятия. Засадихме дръвчета и разкрасихме с цветни лехи училищния двор с вярата, че опазването на природата и грижата за нея ще ни направи по- добри хора. В инициативата се включиха ученици от различни класове. Учениците от 8 клас дадоха своя принос в кампанията „Капачки за Бъдеще“. Как се пише с перо и мастило и върху „пясъчния чин“ провериха учениците от 3. и 1. клас. Второкласниците оцветяваха лика на своя патрон, а четвъртокласниците подреждаха тематичен пъзел.

Началото на празничния ден бе поставено с поднасяне на венец в знак на признателност към героите, дали живота си за свободата ни, след което НЧ “Възраждане- 1912г.”  разтвори гостоприемно врати за всички ученици, учители, гости, родители, граждани, видни общественици…
Празника уважиха председателят на Общински съвет – Болярово г-н Красимир Григоров, г-жа Нина Терзиева- заместник-кмет, секретарят на община Болярово г-жа Мария Чанева, н-к отдел ОСДКЗВСМД г-жа Златина Петкова, секретарят на МКБППМН г-н Янко Илчев, бивши учители.
Топло и сърдечно прозвуча обръщението на г-жа Дора Карагьозова, директор на училището, към всички присъстващи. От името на общинското ръководство поздрав отправи г-жа Н. Терзиева и връчи актуален функционален подарък за училищния празник- мултимедиен проектор.

Последва впечатляваща с патриотичната си тематика, с ярък, пъстър колорит, динамика и разнообразие художествено- музикална програма. Встъпителен, ритмичен мажоретен танц; прекрасен рецитал в прослава на всичко българско и родно; танци от различни музикални жанрове…

А 200- годишнината от създаването на “Буквар с различни поучения”, чийто автор е д-р Петър Берон, бе почетена оригинално с артистичното превъплъщение на ученик в ролята на видния възрожденец, просветител и щедър дарител. Чрез групи ученици “оживяха” страници от неговия “Рибен буквар”, наситени с мъдри поучения, интересни наблюдения и красиви описания. Прозвучаха и творби от родната литературна класика – баладата “Неразделни” на Пенчо Славейков, Вазовото стихотворение “Българският език” .

Звучаха изпълнения на песните ,,Една българска роза“  и „Здравей! Как си приятелю“ в изпълнение на група ,,Звънче“. Ритмите на „Танц на пожарникарите“ предизвикаха много емоции в публиката. Магията на фолклора завладя присъстващите с изпълненията на ученици от 6., 7. и 8. класове и  Детски танцов състав „Боляровче“.

Празникът продължи и на следващия ден. Проведе се училищен турнир по шах. Учениците от 1., 2., 3. и 4. клас участваха в забавни щафетни игри. Те трябваше да пробягат стълба, да премерят точността си със стрелба на пясъчна торбичка в цел и да преминат препятствието от конуси. И двата отбора, съставени от ученици от четирите класа се забавляваха и се представиха достойно.Спортният празник завърши с награждаване на победителите от различни състезания: „Лъвски скок“, волейболен турнир, шахматен турнир, помощници на Баба Марта.

Учениците от 8 и 9 клас изучаващи специалност Производство на кулинарни изделия и напитки обмениха опит в професионалната гимназия по туризъм и ресторантьорство в гр. Павел баня. Те присъстваха на демонстрации на техники и правила при сервиране и приготвяне на коктейли, работа с апарат Sovit при приготвяне на храни.

Впечатляващото честване на  патронния празник на СУ “Д-р Петър Берон” е доказателство, че това е училище с богато минало, достойно настояще и перспективно бъдеще!