Поход на книгата

Учениците от СУ“Д-р Петър Берон“ посветиха една седмица, наситена с мероприятия, на
ежегодната инициатива на Асоциация „Българска книга”, организирана под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация.
В „Поход на книгата“ взеха участие родители на ученици, които представиха пред децата любимите си приказки. Учениците разказаха приказки, които са прочели, обсъждаха поуките от тях, избираха си герои за приятели. Второкласниците получиха и подарък – книжката „Приказна съкровищница“ с пожеланието да бъдат здрави, ученолюбиви, да четат книги и да станат добри хора. Чистосърдечно за книгите и връзката на всеки един от нас с тях разговаряха кметът Христов и заместник-кметът Терзиева и с учениците в библиотеката на училището.
За втора поредна година по инициатива на МКБППМН- Община Болярово в двете общински училища се проведе маратон на четенето за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Поводът е 23 април, обявен за световен ден на книгата и авторското право. В СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Болярово като най- добри четци се отличиха: Янислав Апостолов и Доротея Иванова от 1 клас, Минчо Минчев и Валентина Минчева от 2 клас, Петър Иванов и Денислава Димитрова от 3 клас, Божил Иванов и Даниела Колева от 4 клас.
Г-н Янко Илчев, Секретарят на МКБППМН връчи на учениците предметни награди и грамоти, подписани от кмета на oбщина Болярово- г-н Христо Христов.
За правилата на книгата и любимите творби  си говореха учениците от начален етап на образование с библиотекаря Мария Христова.  Инициативата е организирана от НЧ „Възраждане-1912“, СУ „Д-р Петър Берон“ и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
За стремежите на всеки един от нас, бъдещето и отношенията помежду ни. Съществува ли рецепта за спокойствие, хармония и лично щастие? За това и за още много интересни моменти и житейски истини разговаряха учениците от 8. и 9. клас по време на срещата си с автора на книгата-„Книга за щастието“  Владимир Дръндаревски. Мероприятието се осъществи в училищната библиотека на СУ“Д-р П.Берон“.
Ученици от Средно училище „Д-р Петър Берон“-Болярово и Основно училище „Стефан Караджа“-Стефан Караджово препълниха в Световния ден на книгата зрителната зала на НЧ „Възраждане-1912“ за състезание за представяне на любим автор чрез биографията му и негово произведение. Инициативата, с която приключиха проявите в рамките на „Похода на книгата“ в община Болярово, е организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В журито, което оценяваше участниците, бяха началникът на отдел „ОСДКВСМД“ Златина Николова и дългогодишната преподавателка Бинка Величкова.
„Изключително съм доволен от представянето на всички участници, от таланта и знанията, които те показаха“, заяви кметът на община Болярово Христо Христов, който връчи наградите.
На първо място се класира отборът на 6-ти клас в Средно училище „Д-р Петър Берон“, който представи силно въздействащо историята на Христо Смирненски и неговото стихотворение „Братчетата на Гаврош“.
Втори са седмокласниците от същото училище, които заложиха на Иван Вазов, а Велияна Стоянова от техния отбор получи специална награда от журито за рецитацията на стихотворението „Българският език“.
Третото място зае смесеният отбор на деветокласници и десетокласници, които избраха Петко Славейков, а Мирослав Манолов получи специална награда за участието си в драматизацията на поемата „Изворът на Белоногата“.
Специална награда бе присъдена и на осмокласника Христо Димитров от Средно училище „Д-р Петър Берон“ за рецитацията на „Неразделни“ от Пенчо Славейков, а неговият отбор бе удостоен с грамота за достойно представяне. Такава грамота получи и отборът на ОУ „Стефан Караджа“-Стефан Караджово, който се представи с презентация за Ран Босилек и драматизация на приказката „Сливи за смет“.
Поздравления от кмета на община Болярово получи и дванадесетокласничката Александра Чолакова, която за пореден път се представи изключително добре като водеща.
Празникът завърши по боляровска традиция с народни танци.